Beneficiile cosmetice ale uleiului de cocos

beneficiile cosmetice ale untului de cocos

Am inceput sa folosesc uleiul si untul de cocos inca de acum doi ani si incet, incet mi-a inlocuit o mare parte din produsele cosmetice. Beneficiile lui se cunosc inca din antichitate, dar o lunga perioada de timp a fost controversat din cauza continutului sau de grasimi saturate (in jur de 90%). Cu toate acestea, in ultima perioada, testele au demonstart ca nu toate grasimile saturate se comporta la fel, iar cele continute de uleiul de cocos sunt benefice organismului datorita acidului lauric pe care il au in compozitie.

Asa cum spuneam, eu l-am introdus in alimentatie si ritualul meu de frumusete acu’ doi ani, si de atunci e nelipsit de pe rafturile mele, atat din baie cat si din bucatarie. Probabil ca deja stiti, dar ca sa nu existe confuzii voi explica si eu. Untul si uleiul de cocos sunt acelasi lucru, doar ca la temperaturi de peste 25 grade Celsius, untul se transforma in ulei. Eu cumpar un borcan cu unt de cocos si in functie de temperaturile din casa ma aleg fie cu ulei, fie cu unt. Iar acum, iata cum il folosesc:

Intern, cosumand zilnic 1-2 lingurite de unt de cocos. Mie una chiar imi place, dar poate unora li se va parea putin gretos din cauza consistentei unsuroase. Eu scap de acea senzatie ciudata luand doar cate un varf de lingura, cam de 5-6 ori pe zi. Beneficiile interne sunt nenumarate: reduce nivelul colesterolului, mentine sanatatea glandei tiroide, imbunatateste functia de detoxifiere a ficatului si a rinichilor si ajuta la arderea grasimilor, in special a celor din zona abdominala.

Extern:

– ca si demachiant. Aceasta minunatie numita ulei de cocos sterge orice urma de machiaj, chiar si pe cel rezistent la transfer, e absolut fenomenal. Eu il masez usor pe fata, ochi si buze, dupa care imi sterg fata cu o discheta imbibata in apa micelara sau cu un servetel demachiant. Nu mai sunt nevoita sa frec si astfel sa-mi traumatizez tenul. Tot machiajul se sterge extrem de usor si fata mea se bucura si de un masaj relaxant.

– ca si crema de fata. Imi pun o cantitate mica pe maini, il intaind pe fata, iar la final, ce mi-a mai ramas pe palme, aplic pe zona ochilor masand usor. Eu am un ten normal dar, din cate am citit, este potrivit si pentru tenul gras, chiar daca este uleios, si chiar are proprietati antiacneice.

– pe post de crema de corp. Il intind pe tot corpul si astept aprox 5 min sa se absoarba in piele.

– ca si masca de par. Il aplic pe toata lungimea parului, evitand zona scalpului, dupa care imi prind parul intr-un coc. Astept sa-si faca efectul cateva ore bune, uneori chiar toata ziua daca nu sunt nevoita sa ies din casa, dupa care il spal in mod normal. Cu doua samponari scap de tot uleiul din par si nici nu va pot descrie cat de frumos imi lasa parul. Am mai incercat acu cativa ani sa-mi pun si ulei de masline, dar pe langa ca are un miros oribil, aveam impresia ca oricat ma spal, tot nu mai scap de aspectu de par uns. Uleiul de cocos este foarte eficient si daca este masat pe scalp, dar in acest caz e mult mai greu sa scapi de tot uleiul din par, asadar recurg la aceasta metota doar de 2-3 ori pe an.

– in tratarea iritatiilo. Il aplicam seara pe funduletu baietelului meu atunci cand se irita si facea minuni. Pana dimineata disparea orice urma de roseata.

– am incercat sa-l folosesc si pentru a-mi clati gura, ca un fel de apa de gura. Ideea e sa iei o lingura de unt de cocos si sa-l plimbi in gura timp de 20-25 min. Eu din pacate nu am reusit sa-l tin mai mult de 5 min si nu cred ca-si face efectul intr-un timp atat de scurt. Aceasta metoda ajuta la distrugerea bacteriilor din cavitatea bucala si la albirea dintilor.

Partea buna e ca ma ajuta si sa-mi usurez si bagajul atunci cand plec in concedii. Imi iau cu bine un borcanel si nu mai trebuie sa car creme de corp, fata si ochi, demachiant, crema dupa soare sau masca de par.

Atunci cand aleg untul de cocos ma asigur in primul rand ca este presat la rece si ca nu mai are alte elemente in compozitie. Optez de regula pentru cele bio si ma asigur ca nu au fost procesate termic sau dezodorizate. Folosesc acelasi unt de cocos atat pt. uz intern cat si pt. uz extern. Va recomand sa faceti la fel si sa le evitati pe cele destinate exclusiv uzului extern, care se poate sa fie mai ieftine, dar cu siguranta au trecut prin procese termice sau chimice care le diminueaza din proprietati. Mai jos sunt doua borcanele cu unt de cocos pe care le folosec in prezent.

unt de cocos

Share my post on:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *